keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Minun rakkauteni, sinun rakkautesi

Maailman suurimpiin internet- virheisiin lasketaan keskustelupalstoilla vieraileminen. Ja minkälainen ihminen minä olisin jos en myöntäisi tätä totuutta tai tekisi tätä virhettä. Elämäni ensimmäisen kerran koin jonkin asian niin tärkeäksi, että menin tutkimaan mitä kansalla on sanottavanaan tasa-arvoisen avioliitolain tyssäämisestä lakivaliokuntaan. Sivustot ovat täynnä tietämättömyyttä ja vihamielisyyttä puolin ja toisin. Sanavalinnat aika ajoin kielivät moukkamaisuudesta ja saavat minutkin näkemään punaista, vaikka en ole ottanut osaa keskusteluun. Onneksi politiikkaa ei tehdä keskustelupalstoilla. Keskustelupalstat sen sijaan kertovat siitä mitä ihmiset anonyymien nimimerkkien takana miettivät. Mielet täyttyvät muun muassa pelosta kuinka sateenkaariperheissä kasvavia lapsia suojellaan hyväksikäytöltä? Tai millä tavalla homoseksuaalit omalla olemassa olollaan tekevät maailmasta kieron ja julman paikan elää. Ei pidä paikkaansa.

Monet ovat tänään jo blogiinsa kirjoittaneet omat ajatuksensa, ja jakaneet ilonsa ja pettymyksen tasa-arvoisen avioliittolakiesityksen tilanteesta. Minun mielipiteeni on ollut selvä alusta alkaen: kannatan tasa-arvoista avioliittolakia. Ne, jotka eivät ole lukeneet edellistä aiheesta käsittelevää tekstiäni, löytävät sen täältä.

Tänä päivänä minulla on syntynyt toinen huolen aihe, nimittäin ihmiset. Ihmiset jotka ovat noiden nimimerkkien takana, mukana paikallispolitiikassa, kävelevät minua vastaan kaduilla sekä kaupoissa ja toimivat eduskuntavaalien jälkeen kansanedustajina. Näiden ihmisten joukossa on sellaisia henkilöitä, jotka eivät erota yhdenlaista rakkautta toisesta. Heidän mielestään kahden samaa sukupuolta olevan aikuisen ihmisen rakkaus ja kumppanuus on toisarvoista ellei jopa sairasta, koska he eivät voi lisääntyä keskenään tai raamatussa ei sanota, että näille ihmisille kuuluisi avioliiton etuoikeus. Ihmiset arvostelevat hävyttömästi sitä samaa tunnetta, jonka he ovat itse aikanaan tunteneet tai tuntevat edelleen. Ja vain sen takia koska näitä samoja tunteita jakaa kaksi miestä tai naista.

Mikä erottaa hetero- ja homoseksuaalin lopulta toisistaan? Jokainen ihminen on elämänsä summa, jossa luonne rakentuu iän karttuessa. Yksi löytää tiensä uskonnosta, toinen työstä, kenties politiikasta taikka taiteesta. Oman elämän tarkoitus saattaa löytyä yhdentekevän työn parista, jossa ehtii ajatella tai ei tarvitse ajatella mitään. Omia kykyjään voi tuoda esille vapaa-ajalla. Loppujen lopuksi jokainen tuo esille lahjakkuutensa omalla tavallaan. Jollekulle vanhemmuus on tärkeä osa elämää. Ja kuka tahansa näistä kuvailemistani ihmisistä saattaisi olla homoseksuaali, joka löytää oman vakkansa. Omasta mielestäni on onni, jos toisistaan välittävät ja kiinnostuneet ihmiset löytävät toisensa ja rakastuvat.

Minulle rakkaus on kumppanuutta, kosketuksia, keskusteluja, punastus, kädestä pitämistä, yhteisiä pelisääntöjä, riitoja, se on lämmin läikähdys rinnassa, se on hukkumista silmiin jalkojen kietoutuessa toisen ympärille ja monta muuta asiaa joista kertovat kirjat, taide, runot tai yksinkertaisimmillaan arkipäivän teot. Toivon todella, että jokainen nimimerkin takana olija on tuntenut nämä tunteet. Sitten he tietävät millaisia ihmisiä heillä on vastassaan. Kukapa ei puolustaisi omaa rakkauttaan.

Tärkeintä olisi nyt muistaa, että se mitä toisella on, ei ole keneltäkään muulta pois. Itse en näe mitään syytä, miksi heteroseksuaalit näkevät tarpeelliseksi puolustella avioliittoa vain naisen ja miehen väliseksi instituutioksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei missään nimessä vähennä arvostusta itse avioliittoa kohtaan. Muutamat ovat tuoneet tämän arvostuksen puutteen pelon esille, mutta avioliitto instituutiota "puolustaessa" perustelujen sijaan palstat täyttyvät raamatusta etsityistä lainauksista. Ei suinkaan rakkaudesta, vaan lainauksista sekä sivistymättömillä sanoilla esille tuoduista solvauksista. Jotta hyvä asia, jolla on merkitystä tietylle kansanryhmälle, ei hukkuisi keskustelupalstojen kautta tehtäviin päätelmiin, toivoisin kaikkien lukevan jälleen kerran tämän linkin takaa löytyvän tiedon siitä mitä tasa-arvoinen avioliittolaki koskee ja mitä ei.

Minun rakkauteni, sinun rakkautesi. Kumpikaan ei koe silmissäni inflaatiota tämän lain mennessä kansalaisaloitteena eduskuntaan. Olit sinä nimimerkkisi takana tai tässä minun edessäni, omin kasvoin, kertomassa sinun kokemuksesi rakkaudesta.

1 kommentti: