torstai 29. elokuuta 2013

Vanha teksti: Hyvä karppi, paha karppi

Julkaistu 28.1.2012 blogissani Ketoosin alla

Edellisessä tekstissäni en selkeästikään päässyt eroon mediaa koskevista agressiostani, koska jäin kiihkeästi pohtimaan minkälaista vääryyttä me itse teemme omillemme mediassa, haastatteluissa sekä blogeissamme. Saatamme huomaamattamme luoda vääristynyttä maailmankuvaa ruokavaliostamme, joka on vain osa arkeamme. Alunperin täysin viaton pyrkimys kertoa omasta elämästään, ruokavaliostaan ja energisyydestään ei aina tuo sitä tulosta, jonka me haluaisimme julkisuuteen. Hyvä tahto ei siis riitä. Meidän pitää harkita sanamme tarkkaan ja olla selkeitä. Jokainen meistä on haluamattaankin osa vähähiilihydraattisen ruokavalion julkisuutta - niin minä kuin myös itsensä näännyttäjät. Suurinta ääntä saattaa pitää myös henkilö, joka ei tiedä mistä puhuu. Vai tietääkö, kun tapoja syödä on yhtä monta kuin vatsalaukkujakin?

Uskonnon lailla

Löysitkö äskettäin vähähiilihydraattisen ruokavalion ja nyt hehkutat hyvää oloasi kaikille vastaan tuleville? Ei haittaa vaikka henki haisee ketoosista kuin kuolleelle mäyrälle, koska olo on energinen. Listaat lukemiasi kirjoja ja kiihkein sanakääntein osaat lausua suoria lainauksia. Paatos ei puhu puolestaan, kun vastalauseita kuullessasi otat puolustelevan kannan todistaaksesi kuinka väärässä muut voivat olla. Tulta syöksevä peto ei saa kansalaisia tyhjentämään ruokakaappejaan liiallisista hiilihydraateista. Hengitä syvään, pohdi millä tavalla haluat jakaa viestiäsi ja peruuta ihmeessä se tilaus. Älä esitä. Tiedät mistä puhun. Itse taittamien karppauksesta kertovien esitteiden jako kadunkulmassa on sama kuin Vartitornien kauppaaminen City-käytävällä; parempi jättää väliin. Peruuta siis se tilaus.

Rasvattomat tuotteet

Muutoin hyvä haastattelu lehdessä kokee vähähiilihdraattiseen ruokavalioon tottuneen karppaajan kohdalla armottoman takaiskun, kun haastateltava kertoo syövänsä ainoastaan vähärasvaisia maitotuotteita. Mitä helvettiä? Mitä järkeä on hehkuttaa kokonaisen aukeaman verran autuaaksi tehnyttä ruokavaliota, kun journalismin huipentuman lopussa tulee myös kertoneeksi ettei syö voita?! Lukijan sisällä käydään kamppailua; onko tämä nyt sitten omien kuvailujensa mukainen hyvä karppi vai paha karppi, joka pilaa aloittelevien karppien matkan puhumalla soopaa? Vai onko minun myönnettävä itselleni, että tällainen ruokavalio toimii hänelle? Mieleni tekisi selvittää missä kyseinen henkilö asuu ja viedä pihatielle ansa. Arvaamaton hyvä/paha karppi saisi selittää tekosensa juurta jaksaen pää alaspäin roikkuen ja lähettää tämän jälkeen lehteen korjauspyynnön, jossa hän haluaa huomauttaa ettei vähärasvattomuus ole tie onneen. Tämän jälkeen voin ottaa päivittäisen voikylpyni.

Dieetti

"Olen hiilihydraattitomalla dieetillä." Millä? Uskokaa jo, tämä ei ole dieetti. Tämä on elämäntapa, osa arkeanne, tapa jolla korjaatte ruokavalionne. Dieetit on kokeiltu vuosien saatossa: nestekuureja, 1000 kalorin viikkoja, olutdieetti... Itsensä kiduttamiseen on monta tietä, mutta karppaaminen ei ole niitä. Hanki itsellesi lapamato - se vasta on hurjaa. Nutrilet ja muut pussikeitto kuurit ovat dieettejä, eivätkä ne kuulu vähähiilihydraattiseen ruokavaliion vaikkakin olen ymmärtänyt, että niissä vaikutetaan päivittäiseen hiilihydraattien saantiin. Pussikuurit ovat usein myös vähäkalorisia eivätkä tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön. Ruokaan pitää pystyä luomaan hyvä suhde, jotta saavutetut tulokset eivät mene hukkaan. Sanotaan se yhdessä: Dieetit ovat väliaikainen ratkaisu.

Tämä kohta itse asiassa koskee muitakin kuin karppaajia, mutta: Parhaat vinkkini- osiot pitäisi kieltää lailla. Ei karppaus ole mikään uskonto ja sananvapaus on valttia, mutta keksikää pian jokin filtteri, jonka kautta näitä vinkkejä saa jaella kaikelle kansalle. Pääni ei ehkä enää kestä, ja täysin päämäärätön blogi kokee ennen aikaisen kuoleman. Esimerkiksi "Tee päätös" vinkki ei auta ketään, vaikkakin se herättää hetkeksi miettimään mahareppuaan. Päätös lähtee yksilöstä itsestään ja yleensä se tapahtuu huomaamattaan useammankin repsahduksen jälkeen. Älä siis huoli vaikka et saanutkaan vinkkien mukaisesti kaveria mukaan laihduttamaan tai yltiöpäinen laihduttamisen julistaminen kokikin hieman karvaan kohtalon, kun dieetin jälkeen kiloja tuli takaisin kymmenen ylimääräistä. Unohda naisten lehtien vinkit ja mieti asioita, jotka motivoivat sinua. Testaa meneekö makeanhimo ohi pesemällä hampaasi tai juomalla vettä, mutta älä ota siitä rutiinia, jos vinkki ei kerta kaikkiaan sovi sinulle.

Kieltäytyjät - uhka vai ystävä?

Jos sinulle tarjotaan pullaa, kakkua tai muita hiilihydraattihimot herättäviä herkkuja, sano "kiitos ei". Kieltäytyminen on ihailtavaa tiettyyn pisteeseen asti. Kerro ruokavaliostasi turhia valehtelematta ja varaudu siihen että sinusta tehdään pilkkaa vihjailemalla ettei moisella muotidieetillä voi saada aikaan tuloksia. Parempi sekin kuin marttyyrimainen marmattaminen sukujuhlissa siitä kuinka pöydässä ei taaskaan ole mitään sinulle. Oma asenteenne tilanteeseen saattaa pelastaa niin omat kasvonne koko suvun kesken kuin myös muiden karppaajien maineen.

Kaiken kaikkiaan armaat karppitoverit; maltti on valttia. Voinemme todeta, että olemme itse osa niin ongelmaa kuin vastaustakin. Voimme vaikuttaa vähähiilihydraattisen ruokavalion julkisuuskuvaan, emmekä vain syyttää muita ruokavaliomme vähättelystä sekä vääristelystä. Mikäli teitä haastatellaan lehteen, muistakaa pyytää artikkeli luettavaksenne ennen julkaisua. Joku karppituttava voinee lukaista myös luottamuksellisesti jutun ja mainita jos hän huomaa siinä asioita, joita hän ei allekirjoittaisi. Kyllä tästä vielä hyvää mainetta syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti