torstai 19. tammikuuta 2012

Lupaus on haave

Jälleen kerran: uusi vuosi, joka on täynnä tuoreita lupauksia. Miten on? Lupasitko tänä vuonna laihtua? Työstää vatsalihaksia? Valmistua? Löytää paremman työpaikan? Yleisluontoisesti kehittyä ihmisenä? Vai olitko yksi niitä ihmisiä, joka lupasi itselleen olla tekemättä yhtäkään turhan tärkeää lupausta ilotulitteiden loisteessa. Voi olla, että kuulut täten inhoamaani ihmisryhmään, siihen joka hymähtelee itseriittoisena vierestä, kun muut kiiltävin silmin vannovat että tämä uusi vuosi muuttaa kaiken. Anna muiden luvata itselleen vaikka kuu taivaalta. Ei siinä kaipaa ketään vierelleen sanomaan "ei siitä kuitenkaan mitään tule".

Kuka kaipaa kaveria maalaamaan piruja seinälle, kun itsellään on meneillään sisäinen riemu?

Itselläni on hyvin ristiriitaiset tunteet lupauksien suhteen. Toisaalta haluaisin aina tehdä niitä nenänpää punaisena, kuohuviinilasi kädessäni, pellon reunalla palellen, mutta toisaalta myönnän suoraan ettei tahdonvoimani kerta kaikkiaan riitä: ei vaan kiinnosta. Voisin tehdä lupauksia, mutta tuskinpa saisin niitä pidettyä. Miksi siis tehdä lupaus, jota ei aio pitää? Antaa olla. Jatkan koneen ääressä paasaamista ja lemmikkien ulkoiluttamista sen mukaan kun ehdin. Oma saamattomuuteni ei kuitenkaan ole mikään syy pilata muiden haaveita. Antaa ihmisten unelmoida. Unelmat ovat kivaa viihdettä, mutta ne ottavat kuitenkin kaverikseen pienen hippusen tahdonvoimaa. Miksipä emme tukisi toistemme haaveita, jos tilanteessa on todellisuuspohjaa ja tahdonvoimaa muutokseen löytyy. Kannustakaa kaveria. Kysykää onko hän asettanut välitavoitteita ja kuinka lupauksen pitäminen sujuu.

Sen sijaan jos alusta lähtien vaikuttaa siltä ettei lupauksen pitäminen kestänyt ilotulitteita pidempään, ehkä on parempi unohtaa koko asia ja muistaa että ystävä on tärkeämpi kuin turhamainen piikittely. Se oli ihan yhtä ankeaa siellä pellon reunallakin. Jos sait pidettyäsi suusi kiinni silloin, miksi aloittaa nyt? Loppujen lopuksi, hän teki sen lupauksen itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti