maanantai 26. syyskuuta 2011

Punainen lista

Teksti on julkaistu SONKin blogeissa 26.9.2011

Opiskelija- ja ylioppilaskunnat järjestävät tällä hetkellä edustajistovaaleja. Ehdokkaille laaditaan yhteisiä listoja, ja kuumottava tunne painaa kaikkien ympärillä pohtiessamme, millaisia poliittisia listoja nähdään tänä vuonna. Ammattikorkeakoulukentänkin opiskelijapolitiikka on alkanut saada väriä. Itse vuosia edunvalvonnan piirissä toimineena katselen tilannetta täynnä innostusta ja jännitystä. Asialla on kaksi puolta. On hienoa, että opiskelijoiden joukossa on löytynyt intoa vaikuttaa niin puolue- kuin myös opiskelijapoliittisessa piirissä. Toisaalta pohdin, millä tavalla toverien kanssa jakamani aatteet pärjäävät tämän vuoden edustajistovaaleissa.

Kukaan ei ole sitoutumaton, eikä sitoutumattomuus ole puolueettomuutta. Jokaisella on aatteita ja perimmäisiä pyrkimyksiä. Pysähdytään hetkeksi miettimään. Kenties olet illan hämyisinä tunteina istunut pöydän ääressä kädet puuskassa ja puhunut siitä, kuinka opintotuella ei elä, puhissut tuohtuneena kansainvälisille opiskelijoille määrättyjen lukukausimaksujen vääryydestä tai kertonut siitä, kuinka et saa kiinni koulun terveydenhoitajaa. Olen pahoillani, koska minun on nyt paljastettava sinulle eräs seikka: keskustelusi on sivunnut politiikkaa. Vastaus pohtimiisi asioihin ei vain löydy kahvikupin ääreltä taukotilasta tai kuppilasta.

Aiheesi ovat olleet hyviä. Ne ovat koskettaneet opintotukea, maksutonta koulutusta ja opiskelijoille tarjottuja hyvinvointipalveluita. Sen sijaan, että pohtisit näitä asioita ylläsi synkkä pilvi illasta toiseen, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa: lähde mukaan edustajistovaaleihin. Edustajisto, korkeakoulusi opiskelijatoiminnan korkeimpana vaikuttajana, linjaa opiskelija- sekä ylioppilaskunnan arvot ja ohjaa toimintaa. Edustajisto päättää toimintasuunnitelmasta, talousarviosta sekä suuremmista hankinnoista. Edustajiston kautta pystyt vaikuttamaan, millaisia arvoja omassa koulussasi nostetaan esille. Jos puhut koulutuksen tasa-arvoisuuden, opetuksen laadun, maksuttoman koulutuksen ja opiskelijan hyvinvoinnin puolesta, on punainen lista vastauksesi. Demareilla on selkeät yhteiset arvot, joihin voit tutustua ammattikorkeakouluohjelmassamme.

Poliittisten nuorten aatteet vaikuttavat edustajistossa päätöksiin, ja täten puolueiden poliittinen tahtotila sekä poliittisten opiskelijajärjestöjen rooli osana korkeakoulu opiskelijoiden arkea korostuu. Kyse on siitä, millaisten arvojen sinä haluat näkyvän omassa opiskeluympäristössäsi.

Jaa tämä teksti sähköisesti, tai tulosta se ihmisille joita sanani puhuttelevat. Lähde mukaan SONKin toimintaan, tutustu sitä kautta sosialidemokraattien arvoihin ja vie ajatuksiasi omaan elämänpiiriisi. Vaikuttaminen kannattaa, ei saarnaaminen tai valittaminen. Punaisen värin edustaminen edustajistovaaleissa vaatii rohkeutta, ja saa osaltani suuren kunnioituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti