keskiviikko 24. elokuuta 2011

Satsauksia hyvinvointiin opiskelijaa ajatellen 19.8.2011

SONKin liittohallituksen jäsenen Taika Mäkelän kolumni
http://www.sonk.fi/sonk/blog/satsauksia-hyvinvointiin-opiskelijaa-ajatellen

Olen muutaman vuoden kestäneen opiskelijapoliittisen "urani" aikana pitänyt
useamman puheenvuoron opiskelijan hyvinvoinnin nimissä. Vuodesta 2008 asti olen ollut kuin rikkinäinen levy, ja paahtanut paatoksella siitä kuinka ammattikorkeakouluopiskelijalla on oikeus laadukkaaseen terveydenhuoltoon
opiskelupaikkakunnallaan.

Opiskeluterveydenhuolto on edelleen kuntien järjestämisvastuulla, joten siitä päätetään samoin kuin kunnan muistakin toiminnoista. Opiskeluterveydenhuollon valtakunnallinen vertailu on osoittautunut vaikeaksi, koska eri kunnat noudattavat varsin erilaisia käytäntöjä. Eikä ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollolla ole valtakunnallista arviointi- ja kehittämismekanismia, joka edesauttaisi hyvien käytäntöjen kehittämistä.

Tänä syksynä alkanut YTHS kokeilu kahdella ammattikorkeakoulupaikkakunnalla valaa uskoa tulevaisuuteen. Kolmivuotinen kokeilu toteutetaan kahdella paikkakunnalla, Lappeenrannassa ja Seinäjoella. YTHS on vastannut tähän asti vain yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluista.

YTHS on valtakunnallinen organisaatio, jolla on laajaa ja järjestelmällistä kehittämis- ja arviointitoimintaa. YTHS tekee myös tutkimusta yliopisto-opiskelijoiden terveyskysymyksistä. Ajankohtainen, kattava tieto opiskelijoiden
terveystilanteesta on edellytys aidosti vaikuttavan ennaltaehkäisevän
terveydenhuollon suunnittelulle.

Vaikka tilanne tällä hetkellä kuulostaa hyvältä ja kokeilu on alkamassa, niin edelleen suurin osa ammattikorkeakoulu opiskelijoista on kunnallisen terveydenhuollon vastuulla. Opiskeluterveydenhuollon henkilöstöllä pitää olla asiantuntemusta nimenomaan opiskelijoiden elämäntilanteesta ja terveyskysymyksistä, koska opiskeluterveydenhuollon päätavoite on opiskelukyvyn ylläpitäminen. Tämän takia ennaltaehkäisevien palveluiden rooli korostuu. Jos opiskelijoilla on käytössään vain väestövastuun mukaisen terveyskeskuksen palvelut, me voimme nyt kysyä, kenen tehtäviin kuuluvat ennaltaehkäisevät palvelut?

Toivon, että tulevista leikkauksista huolimatta SDP huolehtii opiskelijoiden hyvinvoinnista,ja on mukana kokeilun laajentamiseen tulevaisuudessa, mikäli tulokset ovat toivottuja -opiskelijaa ajatellen.

****

Seuraavalla viikolla julkaistiin Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2012 talousarvioksi
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/01_budjetit/20110822Valtio34182/name.jsp
jota SAMOKin kommentoi Facebookissa seuraavin sanoin

"Näyttää siltä, että taivas ei putoa ammattikorkeakoulujen niskaan vielä ensi vuonna. Sopeuttamistoimet voidaan tehdä ihan hallitusti. Myös YTHS-pilotointi laajennetaan koskemaan Saimaan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulujen sivutoimipisteitä. Aika näyttää mitä budjettiriihessä tapahtuu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti