keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kaikkien blokattujen puolesta

Sosiaalinen media kertoo sen missä ja kenen riveissä kansalaiset seisovat vaalien alla. Päiviä lasketaan ja aamukampojen piikit lentelevät seisoipa kyseinen henkilö puolueen riveissä tai äänestäjäksi houkuteltavana kansalaisena, joka on kyllästynyt kuulemaan ehdokkaiden sanomaa tai näkemään yhtäkään mainosta, jossa luvataan parempaa huomista. Ääripäissä olevia osapuolia yhdistää yksi asia: molemmat odottavat vaalipäivän tuomaa tulosta. Joko innolla siitä, että nyt selviää se onko kansalaisten päättämä tulos vaalitaistelun arvoista tai vaihtoehtoisesti sitä, että koko sesonki on pian ohi.

Sosiaalisissa medioissa on meneillään hehkutus, tölviminen ja jopa asiallinen keskustelu, josta jää ulkopuolelle huomattava määrä ihmisiä. Kuinka monelle vanhemmalle henkilölle on tuttu Facebook, Twitter, Foursquare tai Youtube saatikka moni muu sovellus, jossa ehdokkaat tuovat esille erinomaisuuttaan? Juurikin näissä yhteisöissä tavoitellaan tällä hetkellä satojatuhansia ääniä vaaliuurnille. Ja näitä ääniä ei tavata turuilla, toreilla tai muissa yleisölle suunnatuissa tapahtumissa. Kohdeyleisö on eri, mutta viesti sama: äänestä minua.

Vaalityö on yhtä hymyä niin oikeassa elämässä kuin myös internetin ihmeellisessä maailmassa. Mutta joillakin kansalaisilla hymy hyytyy, kun oma sivusto on täynnä vaaleista kertovia statuksia, twiittauksia, kommentteja, viittauksia linkkeihin, keskusteluihin tai aihetta koskeviin videoihin. Tässä vaiheessa moni on jättäytynyt ulkopuolelle ja alkaa havitella myös sosiaalisessa kanssakäymisessään internetin puolella autuaan tietämättömyyden tilaa. Ei riitä, että kauppakeskuksien ulkopuolella kieltäydytään kohteliaasti mainoksesta, vaan autuutta havittelevat saattavat ilmoittaa julkisesti internet profiileissaan blokkaavansa monet kavereistaan 17.4.2011 asti, jollei vaalien hehkuttaminen hiljene. Hölmöä sanoisin. Vaalipäivän jälkeen hehkutus, tölviminen ja keskustelu vasta alkavatkin. Ja lupaan vaalien jälkeenkin monesti painaa tykkää sekä jaa painiketta äänestäjänä kuin myös nimeltä mainitsemattoman puolueen jäsenenä. Jopa ikuisen blokkauksen pelossa.

***

Yllä oleva teksti on julkaistu 6.4.2011 Kymen ja Kouvolan Sanomissa. Kolumni pääsi myös esille Yle puhe-kanavalla samaisena aamuna klo 8.30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti