Vanhat aiheet kiertää: lukukausimaksut.

Opiskelijoiden kohdalla ei keskustelu lopu vieläkään koulutuksen maksuttomuuden puolesta. Keskustelu jatkuu niin kauan, kunnes uusi hallitus toisensa jälkeen sanoo ettei lukukausimaksut tule käyttöön tällä hallituskaudella. Yhtä hallituskautta seuraa aina toinen. Huoli ei lopu, vaikka opintojen nopeuttamista pohtinut opetusministeriön työryhmä ei varsinaisesti esittänyt siirtymistä maksullisuuteen. Työryhmän raportin liitteenä oli kuitenkin useita eri vaihtoehtoja, joista osassa opiskelijat maksaisivat opinnoistaan.
Vaikutukset opetusministeriön ehdotuksista eivät näy meidän opiskeluaikanamme, mutta on jo hyvä aika kääntää katsetta tulevaisuuteen.

Epävarmoina aikona yhteiskunnan kannattaa sijoittaa koulutukseen. Kannustavaan opintotukeen siirryttiin 1990-luvulla, vaikka kansakunta oli vaikeuksissa. Tällä vuosituhannella tulee kouluttautumista tukea kuten silloin, ei kitkeä maksuilla tai velkavankeudella.
Samaan aikaan, kun opintotukea kehitettiin, Suomi nousi 90-luvun lamasta suurelta osin hyvin koulutetun työvoimansa ansiosta. Tulevaisuudessa näitä tekijöitä tarvitaan jälleen, koska tämän päivän tulevaisuuden turva on niissä paljon puhutuissa innovaatioissa, tuotteissa ja palveluissa, joiden jalostusaste on tarpeeksi korkea. Tällaisia uusia tuotteita ja palveluita tuottamaan tarvitaan korkeakoulutusta ja ennen kaikkea korkeakoulutettua työvoimaa.
Suomi on väestöpohjaltaan useisiin maihin verrattuna niin pieni maa, ettei meillä ei ole varaa hukata yhtäkään tulevaisuuden tekijää vain sen takia, että lyhytnäköisen taloudellisen katsannon mukaan koulutuksen muuttaminen maksulliseksi olisi järkevää.

Millä tavalla me näemme yksilön mahdollisuudet kehittää itseään tulevaisuudessa varallisuudesta riippumatta? Tähän mennessä maksuton koulutus on toiminut Suomessa erittäin hyvin, eikä mikään maksumalli takaa vastaavaa mahdollisuuksien tasa-arvoa. Jos korkeakoulutus muutetaan maksulliseksi, se johtaa vääjäämättä siihen että varsinkin vähävaraisista perheistä tulevat nuoret eivät hakeudu korkeakouluihin. Onko hyvä koulutus pelkästään varakkaiden perheiden etuoikeus?

Kommentit

Suositut tekstit